-->

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

GPS vs A-GPS: Τεχνικοί όροι με απλά λόγια

Πολλά νέα τεχνικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στις συσκευές τεχνολογίας. Μερικά είναι γνωστά, μερικά αδιάφορα. Όλα όμως τα υπολογίζουμε όταν συγκρίνουμε συσκευές, άσχετα αν ξέρουμε τι σημαίνουν ή αν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.



Δεν μπορείτε να μην μπλέξετε με την ορολογία, ακόμα και την πιο απλή συσκευή να πάρετε. Πλέον οι τηλεοράσεις έχουν λειτουργικό σύστημα και applications, οι φωτογραφικές μηχανές και τα ψυγεία, σύνδεση στο ίντερνετ και χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, και ο υπολογιστής χειρός  (smartphone) …  παίρνει και τηλέφωνο!
Φυσικά, με λίγο ψάξιμο σε μια μηχανή αναζήτησης, κοινώς «γκουγκλάρισμα» (κι άλλοι όροι), μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Είναι όμως πάντα τόσο εύκολο; Τα τεχνολογικά φόρουμ μπορούν να σας βομβαρδίσουν με χιλιάδες λεπτομέρειες, που μόνο καλό δεν θα σας κάνουν.
Έτσι αποφασίσαμε να σας δώσουμε «μασημένη τροφή». Όχι γιατί  αμφισβητούμε την νοημοσύνη σας, αλλά γιατί σεβόμαστε τον χρόνο σας.

GPS vs A-GPS
Ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε πλέον στα κινητά, είναι η δυνατότητα GPS. Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουν ότι αφορά το σύστημα εντοπισμού θέσης Global Positioning System.
Η διαφορά των δύο είναι ουσιαστική και όχι απλά διαφορετική ονομασία του ίδιου πράγματος από άλλες εταιρείες.

Τεχνικές λεπτομέρειες για πολλούς
Χωρίς να θέλουμε να σας ζαλίσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, θα αναφέρουμε απλά τον τρόπο που λειτουργούν τα δύο συστήματα, ώστε να καταλάβετε στην συνέχεια τα υπέρ και τα κατά του καθενός.
GPS: Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί την βοήθεια δορυφόρων για τον υπολογισμό της θέσης σας. Όπως και τα αυτόνομα συστήματα πλοήγησης GPS, που μπορεί να έχει κάποιος στο αμάξι του ή είδατε σε κάποιο ταξί. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 δορυφόροι (μην αγχώνεστε υπάρχουν αρκετοί εκεί πάνω) για τον υπολογισμό της ακριβής θέσης σας.
A-GPS: Το σύστημα αυτό συνδυάζει τη χρήση δορυφόρων, αλλά και βοηθητικές πληροφορίες από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι’ αυτό και ονομάζεται Assisted.
Τέλος με τις τεχνικές λεπτομέρειες. Ας δούμε την ουσία.

Διαφορές επί της ουσίας
Καταρχήν, το αν χρειάζεστε το ένα ή το άλλο σύστημα, εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες σας. Βέβαια, αν η πλοήγηση είναι προτεραιότητα στις ανάγκες σας, τότε θα συνιστούσαμε να πάρετε μια συσκευή πλοήγησης και να μην στηριχθείτε στο κινητό σας.
Το GPS, αφού στηρίζεται μόνο σε σήματα δορυφόρων, αυτό σημαίνει ότι πρέπει η συσκευή να έχει οπτική επαφή με τον ουρανό. Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε κτίριο ή με πολύ χάλια καιρό. Βέβαια, αν είστε μέσα σε κτίριο, είστε στον προορισμό σας, άρα δεν έχετε χαθεί. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ο αρχικός εντοπισμός θέσης (μέχρι να «πιάσετε» όλους τους δορυφόρους), αλλά αυτό είναι σχετικό, εκτός αν βιάζεστε. Από την άλλη, η χρήση των δορυφόρων προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης, της τάξης του ενός μέτρου, χρήσιμο αν είστε οδηγός.
Το A-GPS από την άλλη, χρησιμοποιώντας και τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας (που και αυτοί έχουν GPS) σας εντοπίζει πιο γρήγορα. Η ακρίβειά του όμως έχει μεγάλη απόκλιση που μπορεί να φτάνει και την ακτίνα των 50 μέτρων. Αν όμως σας ενδιαφέρει ο γενικότερος χάρτης του σημείου που βρισκόσαστε, ψάχνοντας πεζοί έναν δρόμο, αυτό μπορεί να μην έχει σημασία. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε κτίρια ή με δύσκολο καιρό, αφού δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με δορυφόρο, που βοηθάει όμως στην ακρίβεια.
Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συστημάτων, είναι στην χρέωση. Το GPS είναι δωρεάν, αφού η επικοινωνία με τους δορυφόρους δεν χρεώνεται. Ενώ το A-GPS, από την στιγμή που χρησιμοποιεί ανταλλαγή δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, υπάγεται στις αντίστοιχες χρεώσεις. Εκτός, αν το A-GPS λειτουργεί σε συνδυασμό με σύνδεση Wi-Fi, οπότε δεν υπάρχει χρέωση (η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται μέσω ίντερνετ), αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε συνδεθεί σε κάποιο hot-spot.
Και τα δύο όμως συστήματα, επειδή ενεργοποιούν έξτρα λειτουργίες στο κινητό σας, είναι φυσικό ότι μειώνουν αρκετά την διάρκεια της μπαταρίας σας, με πιο ενεργοβόρο το GPS έναντι του GPS.
«Ποιότητες» υπηρεσιών
Ο γενικός κανόνας, όσον αφορά τα αυτόνομα συστήματα πλοήγησης, επώνυμες εταιρείες πομποδεκτών, θεωρούνται πιο αξιόπιστες, όπως Garmin, TomTom και Magellan, ενώ μεγάλη σημασία παίζουν οι χάρτες που υποστηρίζονται.
Στα κινητά όμως, το πράγμα «παίζει» ανάλογα με την συσκευή, αλλά και το δίκτυο που σας εξυπηρετεί.
Συμβουλή
Μπορεί ένα έξυπνο κινητό να κάνει πολλά πράγματα πλέον. Και τα χαρακτηριστικά τους αυτά, να αποτελούν κριτήριο επιλογής. Καλό όμως είναι, αν είστε επαγγελματίας και οι ανάγκες σας αυξημένες σε κάποια χαρακτηριστικά, να επικεντρωθείτε σε ειδικές συσκευές, για να μην ρίχνετε το φταίξιμο στο κινητό σας ή τις χρεώσεις.


GPS
A-GPS

Global Positioning System
AssistedGlobal Positioning System
Πηγή:
Σήματα από δορυφόρους GPS
Σήματα από δορυφόρους και βοήθεια από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (και χρήση Wi-Fi μερικές φορές)
Ταχύτητα:
Μικρή ταχύτητα αναγνώρισης τοποθεσίας μέχρι να γίνει σύνδεση με όλους τους δορυφόρους
Μεγάλη ταχύτητα, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας
Ακρίβεια:
Μεγάλη, περίπου 1 μέτρο
Μεσαία/Μικρή, 5 μέτρα (με δορυφόρο) μέχρι 50 μέτρα (χωρίς δορυφόρο)
Κόστος:
Δωρεάν
Χρέωση δεδομένων δικτύου


mobilenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου