-->

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πόσοι φίλοι στα social media είναι αρκετοί;

Αν προβληματίζεστε για το πόσο κοινωνικοί είστε με αφορμή τον αριθμό των φίλων σας στα social media σε σύγκριση με άλλους λογαριασμούς, υπάρχει επιστημονική τοποθέτηση επί του θέματος που θα σας απαλλάξει από τέτοιου είδους ανησυχίες.

Σχετική μελέτη υποστηρίζει πως ο καθένας μας έχει περιορισμένα όρια στην ικανότητα κοινωνικής δικτύωσης και επιλέγουμε είτε να συναναστρεφόμαστε επιφανειακά με πολλούς ανθρώπους είτε βαθύτερα με λιγότερους. Άλλωστε όσοι φίλοι και αν μας ακολουθούν στα social media, σε κάποια στιγμή κρίσης θα απευθυνθούμε μόνο σε 4 – 5 από αυτούς. Οι πολλοί φίλοι δηλαδή δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αφού ακόμα και αν υπάρχει καθημερινή αλληλεπίδραση μέσω των social media, οι περισσότεροι παραμένουν απλοί γνωστοί.
Ο επικεφαλής της έρευνας, ο Βρετανός καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας, Robin Dunbar επισημαίνει ότι οι 150 φίλοι στα social media είναι αρκετοί, μιας και σύμφωνα με μια θεωρία ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να διατηρήσει σχέσεις με περισσότερους από 150 ανθρώπους. Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορετικά στρώματα φιλίας. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ως πέντε καρδιακούς φίλους, 15 κολλητούς φίλους, 50 καλούς φίλους, 150 φίλους, 500 γνωστούς και 1.500 ανθρώπους που γνωρίζει εμφανισιακά.
altantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου