-->

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι ταινίες του μέλλοντος θα έχουν … μυρωδιά και γεύση

Μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στους θεατές να μυρίζουν και να αισθάνονται αυτό που βλέπουν στην οθόνη αναπτύσσουν Βρετανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Sussex σε συνεργασία με την εταιρεία Ultrahaptics.

Πιο συγκεκριμένα, αναζητούν τεχνικές που θα επιτρέπουν στους θεατές να αισθάνονται τις σταγόνες της βροχής στα χέρια τους ή τον αέρα στα μαλλιά τους μέσα από ένα σύστημα εκπομπής δεσμών υπερήχων και ροών αέρα. Ο θεατής θα αλληλεπιδρά με την οθόνη χωρίς να χρειάζεται να φοράει ειδικά γάντια, αφού η τεχνολογία θα χρησιμοποιεί υπερήχους για να ενεργοποιούνται συγκεκριμένα σημεία του χεριού που ξυπνούν συγκεκριμένα συναισθήματα.
Για παράδειγμα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι δυνατές και μικρής διάρκειας ριπές αέρα γύρω από τον αντίχειρα, τον δείκτη και το κέντρο της παλάμης προκαλούν ενθουσιασμό, ενώ η απαλή διέγερση της περιοχής κοντά στο μικρό δάχτυλο προκαλεί λύπη.
Οι ερευνητές στοχεύουν να ενισχύσουν την εμπειρία της τηλεθέασης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις του θεατή, με τον ίδιο τρόπο που επιχειρεί να το κάνει η μουσική και η εναλλαγή της δράσης στις ταινίες.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνών ενέκρινε χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ στους ερευνητές ώστε να επεκτείνουν την έρευνα και στις άλλες αισθήσεις.
altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου