Το σχέδιο της εταιρείας ονομάζεται Project Natick, και στην ιστοσελίδα του αναφέρει το σκοπό του: “Να κατανοήσουμε τα οφέλη και τις δυσκολίες για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.”
Γιατί να κατασκευαστούν υποβρύχια κέντρα δεδομένων; Η προσέγγιση των πελατών για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους είναι ο κύριος λόγος.
Δεδομένου ότι τόσο πολλές μεγάλες πόλεις είναι παράκτιες, και τα κτίρια των κέντρων δεδομένων είναι στη μέση του πουθενά, η κατασκευή υποθαλάσσιων κέντρων θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση υπηρεσιών όπως το Netflix για εκατομμύρια κατοίκους πόλεων.
Επιπλέον, οι φιλοξενία των διακομιστών σε ένα υποβρύχιο κτίριο ουσιαστικά εξαλείφει την πιθανότητα βλάβης από υπερθέρμανση.
Και τέλος, η Microsoft αναφέρει ότι μπορεί να αντιστοιχίσει τα υποβρύχια κέντρα δεδομένων με ηλεκτρικές γεννήτριες ή στροβίλους που χρησιμοποιούν την παλίρροια για να κινούνται, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.
Το πρώτο πρωτότυπο που ονομάζεται Leona Philpot δοκιμάστηκε το περασμένο φθινόπωρο περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια, 30 πόδια (10 μέτρα περίπου) κάτω από το νερό.
Η δοκιμή έγινε σε ένα ενιαίο datacenter που βρισκόταν σε μια κάψουλα από χάλυβα, η οποία καλύφθηκε με αισθητήρες που παρακολουθούσαν την πίεση, την υγρασία, και άλλους παράγοντες που βοήθησαν τους μηχανικούς να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Τον Δεκέμβριο, μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, οι τεχνικοί απέστειλαν τα αποτελέσματα των δοκιμών πίσω στο αρχηγείο της Microsoft στο Redmond, για ανάλυση.
Η Microsoft πιστεύει ότι μπορεί να εγκαταστήσει τα υποβρύχια κέντρα δεδομένων 90 μέρες γρηγορότερα από ότι μπορεί να κατασκευάσει τα επίγεια.
iguru.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου