Το ασύρματο δίκτυο έχει αλλάξει τον κόσμο σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία 15 χρόνια. Η ασύρματη τεχνολογία έχει διαδοθεί ευρέως τον τελευταίο καιρό και μπορείτε να συνδεθείτε σχεδόν οπουδήποτε: στο σπίτι, στην εργασία, σε βιβλιοθήκες, σε σχολεία, σε αεροδρόμια, σε ξενοδοχεία, ακόμα και σε εστιατόρια.
Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά όμως , η ταχύτητα του Wi-Fi εξακολουθούν να είναι πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως κοντινές παρεμβολές ή τον τρόπο που έχει συσταθεί ο δρομολογητή σας ή αν ζείτε σε μια πολυκατοικία ή μονοκατοικία, που δεν μπορείτε αν απομακρυνθείτε από το router κ.λπ. Ακόμη και μερικές άλλες συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, όπως τα ασύρματα τηλέφωνα και φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα και την ποιότητα του Wi-Fi.
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε την ταχύτητα του Wi-Fi.
Αν είστε από τους ανθρώπους που ασχολείται με τις ρυθμίσεις του Wi-Fi router σας, μπορεί να έχετε συναντήσει Κανάλια με διαθεσιμότητα για περισσότερα από ένα κανάλι για το χρήστη. Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα κανάλια που παρέχουν πράγματι μεγαλύτερη ταχύτητα από ό, τι άλλα.
Τα κανάλια 1, 6, και 11
Τα περισσότερα από τα σύγχρονα Wi-Fi εκπέμπουν σε διάφορες συχνότητες. Τα ασύρματα Wi-Fi στο σπίτι κάνουν χρήση ενός στενού φάσματος ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ 2.4GHz και 5GHz για μετάδοση σήματος. Δεδομένου ότι το σήμα ταξιδεύει μακριά και έχει την ικανότητα να διεισδύει μέσα από τοίχους πολύ εύκολα, συνήθως τα 2,4 GHz είναι επαρκή για μεγάλα σπίτια με πολλαπλούς ορόφους. Ωστόσο, τα 5 GHz είναι καλύτερα για τα μικρότερα σπίτια, καθώς προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, αν και σε μικρότερο εύρος.
Η απόσταση μεταξύ των καναλιών είναι πολύ σημαντική, καθώς η επικάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ κακό ασύρματο δίκτυο. Πρόσφατες παρατηρήσεις τόνισαν ότι η χρήση των καναλιών 40MHz επηρεάζεται, λόγω ερτζιανών κυμάτων που παρουσιάζουν συμφόρηση. Παρά το γεγονός ότι η ζώνη των 5GHz φαίνεται να προωθείται από την έναρξη της 802.11ac κατά το έτος 2013, φαίνεται ότι τα 2.4GHz εξακολουθούν να επιλέγονται για τη συμβατότητά τους, καθώς και των διπλών δρομολογητών τους.
Όλες οι εκδόσεις Wi-Fi μέχρι και 802.11n (a, b, g, n) λειτουργούν μεταξύ των συχνοτήτων των 2400 και 2500MHz. Παρόμοια με τα τηλεοπτικά κανάλια, αυτή η σειρά έχει διανεμηθεί περαιτέρω σε ορισμένες μικρότερες ζώνες ή κανάλια. Υπάρχουν 14 κανάλια που διατίθενται στα 2.4GHz και χωρίζονται από 5 τα MHz, εκτός από ένα διάστημα 12 MHz πριν το κανάλι 14. Αυτή η ασήμαντη εμβέλεια σήματος είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί στην επικάλυψη των καναλιών και την κακή απόδοση στο ασύρματο δίκτυό σας.
Ευτυχώς, τα κανάλια όπως το 1, 6 και 11 απέχουν αρκετά, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Θα πρέπει πάντα να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το κανάλι 1, 6, ή 11 σε μια εγκατάσταση 802.11 a, b ή g. Επιπλέον επιλέξτε τα κανάλια 1, 6, και 11, αν χρησιμοποιείτε 802.11n με κανάλια 20 MHz. Ωστόσο, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα κανάλια 40MHz, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συμφόρηση, εκτός και αν ζείτε σε μια μονοκατοικία στη μέση του πουθενά.
Τι κανάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή;
Τα κανάλια 1, 6, και 11 είναι η καλύτερη επιλογή σας για την ελαχιστοποίηση των παρεμβολών και μέγιστη ταχύτητα. Να θυμάστε ότι χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε άλλο κανάλι εκτός από τα κανάλια 1, 6 και 11, μπορεί να δημιουργήσει για παρεμβολές μεταξύ άλλων κατοίκων στην περιοχή σας.
5GHz
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των 5GHz (802.11n και 802.11ac) είναι η διαθεσιμότητα περισσότερου ελεύθερου χώρου και η υψηλή ταχύτητα. Τόσο τα 802.11n όσο και τα 802.11ac μπορούν να προσφέρουν 23 μη επικαλυπτόμενα κανάλια 20MHz. Αυτό το νέο router διαθέτει το απαραίτητο υλικό που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, καθώς και τροποποιεί το σωστό κανάλι για μέγιστη απόδοση με ελάχιστη παρέμβαση. Εάν χρησιμοποιείτε 5GHz και μένετε σε μια περιοχή με χοντρούς τοίχους, θα πρέπει να περιμένετε λιγότερες παρεμβάσεις και ταχύτερη κανάλια όπως 40, 80, και τα κανάλια 160MHz.
Η επιλογή του σωστού καναλιού πιθανότατα θα ανήκει στο παρελθόν σε λίγο, καθώς ο καθένας αναβαθμίζει τελικά σε νεότερο υλικό και κινείται προς τα 5GHz. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές αλλαγές στην ασύρματη δικτύωση με την ελπίδα υψηλότερων συχνοτήτων και νέων προσαρμόσιμων κεραιών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου